jueves, 26 de abril de 2012

El principi de la saviesa (Andrea López)


El narrador d'aquest conte està escrit en primera persona i en temps passat; es tracta del propi protagonista de la història. Aquest personage és un home ric del qual no coneixem el nom.
És tan vanidós que vol demostrar la seva fortuna fent-se una cosa molt luxosa, i sobre tot amb un gran jardí que acrediti la seva riquesa. Aquest serà l'escenari principal del conte.
Resulta que en mig de la tranquil·litat de la vida del nostre home ric, trobem un fet trasbalsador: el jardiner troba una mà esquerra al jardí de la casa, que du també un anell d'or.
Els preocupa no saber a qui pertany la mà, així que per no haver d'avisar a la policia i causar un enrenou per la casa l'home ric fa publicar al diari un avís que diu així: “Algú ha perdut una cosa molt important en un jardí de casa bona”. Amb això, molts es presenten a la casa i se'ns expliquen uns quants dels seus casos.
En primer lloc, un home amb un gramòfon diu que hi ha perdut un vis de vanadi molt important, que necessita per poder escoltar les cançons de la seva difunta dona. Tot i que nega haver estat mai al jardí, el troba ràpidament.
En segon lloc, una noia jove i bonica confessa haver perdut l'honradesa (és a dir, la virginitat) sota els lilàs amb Galsworthy, el majodom de la casa, la nit de la festa major. Per tal d'arreglar aquest afer, l'home ric preparar un ràpid “casament reparador” entre els dos implicats.
Després es presenta a cssa seva un lladre que havia perdut els papers al jardí mentre hi robava. Fan un tracte segons el qual el lladre torna el que va robar i recupera la seva cartera amb els documents a dins, per tal de no ser enxampat. Finalment queden com amics.
Al quart, però, se'l va trobar al llindar de l'entrada en lloc de rebre'l a casa com als altres. Aquest havia perdut la memòria, i no sabia exactament què el conduia a la casa. Era Marc Noblesa, un lampista noble -tal com indica el seu cognom- que havia tingut un accident segons el qual va caure del mur al prendre una poma de la pomera del jardí, com feia de costum però sense cap mala intenció. Al recrear l'escena que havia causat la seva pèrdua de memòria la va recuperar, es va disculpar i se'n va anar.
El desè visitant fou un quiromàntic que va desxifrar les línies de la mà esquerra. Diu que pertany a un filòsof petitburgès que probablement dugui gorra de plat i que les seves inicials són F. E. segons l'anell que du la mà.
Així, l'home ric va conèixer que es tractava d'en Feliu de l'Espatlleta, i va decidir de visitar-lo i dur-li la mà. El filòsof, però, explica que s'havia tallat la mà expressament, no per accident, en un principi perquè es Evangelis diuen que “la mà dreta no ha de saber mai el que fa l'esquerra”. Després la va deixar al jardí de l'home ric com a lliçó.
La moralitat del conte es troba en què la gent entrava al jardí per ser privat i opulent. Si fos públic i no donés imatge de prohibició, no atrauria a la gent humil del poble. Per tant, els mals de caps que ha patit l'home ric es deuen a la seva vanidositat al fer-se fer un jardí que no necessitava realment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario