sábado, 7 de abril de 2012

FEBLESA DE CARÀCTER (Eva Bramon)


Resum de l’argument
Un home es despertà a mitjanit perquè va sentir un soroll. Va anar a mirar d’on provenia i s’hi va trobar un lladre. El propietari de la casa li va dir que parés de robar, però el lladre li digué que no el faria aturar perquè ell el guanyava per força. L’altre li contestà dient que era qüestió de moral, o sigui, que no estava bé robar. Llavors el lladre va deixar de robar i li va explicar la seva pròpia experiència de la moral. Ell havia estat l’home més bo de tot el barri: tenia una dona, un fill, un bon amic i un negoci. Tot li anava bé fins que un dia el seu fill va marxar amb la minyona, la seva dona el va deixar cansada de veure’l sempre sense ànim i a més, el seu amic del cor li va prendre el negoci. Després d’això, va veure que s’havia equivocat actuant així en la seva vida i va fer-se lladre. Gràcies al canvi, ara vivia millor que abans i tothom el respectava. L’amo de la casa, després d’escoltar la història del pispa, va decidir marxar amb ell abans no fos massa tard i les conseqüències de ser un ciutadà honorable i de bons costums fossin pitjors.

Temps
Temps actual, és a dir, moment en què es va escriure el conte (1941).

Espai
Casa del Senyor Calders.

Personatges
Senyor Calders: Home distingit, bondadós i just, que respecta els bons costums i la moral.
Lladre: Igual que el senyor Calders, havia estat un home honrat i decent; però després d’una mala experiència personal, va decidir convertir-se en lladre i trencar amb els bons costums que tenia.

Situació inicial
El senyor Calders es desperta perquè sent un soroll que ve del despatx. Va a mirar què l’ha causat i s’hi troba un lladre.

Fet trasbalsador
El lladre deixa de robar i li explica al senyor Calders el motiu pel qual es dedica a furtar.

Fet sorprenent final
El senyor Calders marxa de casa i se’n va amb el lladregot.

Vocabulari
Taujà: Dit d'una persona rústica bonhomiosa, sense malícia, no gaire intel·ligent.
Tedi: Molèstia causada per la continuïtat o repetició d'una cosa que no interessa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario