domingo, 29 de abril de 2012

"La consciència, visitadora social" i "Els catalans pel món" (Adrià Pujolràs)


“La consciència, visitadora social”

Resum de l’argument: Depa Carel·li, assassí, comença a preparar-se. És el dia que va a robar i matar a la vella. Abans de sortir de casa, però, se li apareix un àngel carregant un maletí, a dins del qual hi han les futures conseqüències dels seus actes. Aquest intenta convèncer a Depa de que no cometi l’assassinat i que encara és a temps de fer-se enrere. Però ell  ja està decidit. Surt de casa desprès d’haver esmolat el ganivet i agafa un autobús en direcció a casa la vella.
Ja a dins la casa de la vella, troba a aquesta dormint, i al seu costat troba l’àngel. Aquest li diu que la pot robar sense necessitat de matar-la, però Depa no cedeix i acaba robant i matant a la vella. Abans de marxar diu a l’àngel que no cal que es molesti més, que ell sol ja faria les inútils reflexions del cas.

Temps i espai: no es fa cap referència al lloc on es produeixen els fets, només sabem que Depa es lleva al matí i que desprès de parlar amb l’àngel surt de casa per fer el que s’havia proposat.

Situació inicial: Depa es lleva al matí per anar a robar i matar a la vella
.
Fet trasbalsador: L’àngel apareix a casa de Depa abans que aquest marxi a matar la vella i intenta convèncer a Depa de que no ho faci.

Fet sorprenent final: Tot i les advertències i consells de l’àngel, Depa acaba matant la  vella.


“Els catalans pel món”

Resum de l’argument: El narrador ens explica un viatge que va fer a Birmània. Quan va arribar a Yakri un reietó local li va oferir allotjament, per mostrar la brillantesa de la seva cort, ja que allà hi havia pocs europeus.
El dia que el narrador decideix marxar, el reietó va fer una festa per obsequiar-lo. En la celebració hi va cantar gent de totes les contrades del país i dues-centes ballarines van ballar una dansa monorítmica durant hores. El tedi es va apoderar del narrador, que va dir en veu alta que preferia les danses de Castelltorçol, i un lloro va contestar-li en català. El narrador va quedar tan sorprès que quan va acabar la festa va anar a buscar el lloro i va parlar amb ell sobre el Mediterrani i de les esperances de tornar-lo a veure.
Temps i espai: Yakri, Birmània. L’ùnica referència temporal que se’ns dona es que el narrador va marxar l’endemà de la festa, al matí.

Situació inicial: El narrador es retingut a Yakri per un reietó.

Fet trasbalsador: Troba un lloro que parla català.

Fet sorprenent final: Parla amb el lloro sobre el Mediterrani.

No hay comentarios:

Publicar un comentario