lunes, 9 de abril de 2012

O ELL, O JO (Alba Pueyo Busquets)


Resum de l’argument
El protagonista era tant feliç que s’ensopia i va estar apunt de conèixer la dissort per un excés de felicitat. Rondava per els jardins públics i els cafès, perseguia a les dones, llegia novel·les d’aventures, anava al teatre, al cinema i altres llocs de divertiment. Res li trencava la placidesa. Però allò no podia durar. Prop de l’hotel on ell s’allotjava, hi van instal·lar un parc d’atraccions.
En un vespre de festa, la fira es veia molt animada i el protagonista va disposar-se a pujar a la Gran Roda, però va veure que un individu igual que ell agafava un bitllet per pujar al Tub de les Rialles. L’individu s’assemblava tant a ell que era com veure’s a ell en un mirall. Al mirar-se, l’individu no va pujar al Tub de les Rialles ni el protagonista a la Gran Roda. De les seves boques va sortir un rondineig i les seves orelles es van posar tenses. Es varen barallar, van rodolar per terra i finalment hi va haver justícia. Quan la policia els va separar, l’individu estava desfigurat. La policia se’ls va emportar, i mentre ell li explicava el que li havia passat, el policia va dir que no era cap delicte, que ell hagués fet igual. Els temes d’aquest conte són l’originalitat i l’autenticitat. Ens explica com reaccionaríem al veure’ns amb una persona igual que nosaltres.

Temps
Temps en què es va escriure el conte.

Espai
Parc d’atraccions prop de l’hotel on s’allotja el protagonista.

Personatges
Protagonista: Persona amb excés de felicitat, res no podia trencar la seva placidesa fins que s’instal·la un parc d’atraccions prop del seu allotjament.
Individu: Persona idèntica al protagonista.

Situació inicial
El protagonista rondava per jardins públics i cafès, llegia novel·les, anava al teatre i al cinema, res li trencava la placidesa.

Fet trasbalsador
S’instal·la un parc d’atraccions prop l’hotel on ell s’allotjava i allà veu a un individu amb les mateixes característiques que ell.

Fet sorprenent final
Es barallen i l’individu idèntic queda desfigurat. Quan el protagonista explica el que li ha passat al policia, li respon que ell hagués fet el mateix, i que segurament qualsevol home nascut també.

Vocabulari
Llepolies: Llaminadures.
Dissort: Desgràcia, malaurança. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario