sábado, 7 de abril de 2012

LA CIÈNCIA I LA MESURA (Eva Bramon)


Resum de l’argument
Un pare milionari viu amb els seus tres fills en un castell. Va encarregar a dos tècnics alemanys que construïssin una habitació amb jocs pels nens, i abans de dissenyar-la, van analitzar la capacitat cranial i la sang de cadascun d’ells. Un cop van obtenir les dades, es van posar a treballar molts paletes per elaborar la nova cambra de jocs. Al llarg del procés de construcció hi van haver vagues i també obrers i policies morts. Els nens no els hi agradava la idea de tenir un racó amb jocs per cada un, i feien males jugades als paletes perquè no poguessin acabar de construir l’habitació. Un dia van arribar a posar arsènic al menjar dels obrers i el pare ja no sabia què fer per acabar amb les malifetes. Ho havia intentat torturant-los, i al veure que no li va servir, els va prometre que els donaria un paleta viu o bé un manobre a canvi que no fessin més dolenteries. Els nens no van voler cap paleta ni manobre, sinó el tècnic, però no se’ls va concedir i van continuar fent de les seves. Al cap d’un temps la cambra estava apunt per inaugurar-la. El milionari va preparar una gran cerimònia, en la qual van assistir moltes persones. La sessió de benvinguda va anar tal com estava prevista: els nens van anar d’un joc a l’altre i no va sorgir cap problema. Ara bé, els dies següents els nens es negaven a anar a l’habitació dels jocs, preferien jugar amb uns gitanos que vivien prop del castell. El pare va demanar al tècnic que busqués una solució perquè els fills obeïssin, i aquest ho va intentar lligant-los amb una cadena. Però al cap de vuit dies els nens van quedar sense ànima i finalment, el milionari va optar per matar el tècnic per solucionar el problema.

Temps

No podem saber en quin moment succeeix el conte. L’únic que coneixem és que el temps que dura el conte és de més de deu anys: encara ara, després de deu anys, no hi ha ningú que pugui explicar-se el perquè d’aquesta deserció – pàgina 113.



Espai
Castell de l’home milionari.

Personatges
Milionari, pare dels nens: home prepotent que creu que amb els diners s’obté la felicitat i podrà millorar l’educació dels seus fills construint-los una habitació amb jocs que s’adaptin a cadascun d’ells. Sembla que vulgui el millor per ells però no sap cuidar-los, quan veu que no li fan cas els tortura.
Fills del milionari (Miquel, Alexandre i Patrici): nens malcriats que sempre han tingut el que han volgut. No fan cas del que els diuen.
Tècnic alemany: home que segueix les ordres del milionari. És molt bèstia perquè intenta fer creure als nens lligant-los amb una cadena.

Situació inicial
Un pare milionari vol construir una cambra de jocs pels seus fills, adaptant-la a les capacitats i característiques de cada un.

Fet trasbalsador
Els nens no volen la nova habitació i enverinen els obrers amb arsènic perquè no l’acabin de construir.

Fet sorprenent final
El tècnic no sap com controlar els nens perquè juguin a la sala de jocs, per aquest motiu el pare el clava damunt l’escut d’armes del castell.

Vocabulari
Monocroma: pintura d’un sol color.
Proïsme: persona humana amb relació a qualsevol altra.
Teodolit: instrument de precisió destinat a mesurar angles horitzontals i verticals.
Sorneguer: que dissimula la seva mala intenció, hostilitat.
Banús: Nom de diverses fustes molt fosques o viades de fosc obtingudes d'arbres de la família de les ebenàcies pertanyents a diverses espècies del gènere Diospyros.

No hay comentarios:

Publicar un comentario